Het Vreemd (unreleased)

Compilation / Archive
Het Vreemd is a compilation album of the Dutch undergroundscene of the 1980-1989s. Around this time musicians started experimenting with synthesizers and drumcomputers. Innovative and subversive music, with critical lyrics describing the social of unrest: unemployment, housing shortage, the nuclear threat (cold war), and the promises of a technological
future. The music tells a story that fits remarkably well with today...
Credits

Compiled by: Rutger Nijkamp
Photography archiving: Eli Hooper
Thanks to the artists:

Bulder
De Kool & Lerij
Het Feit
Lilith
Maarten Achterkant
PRIK
Verque
Willem Solo
Yes-Men
De Zwarte Panters
Nick Richter (Bulder), 1982.

Stoere Jongen is de single van de plaat LEER (1983) van Bulder. Het duo, zanger Nick Richter en producer Ferry van Hout lieten zich voor hun eerste plaat duidelijk inspireren door het geluid van de Duitse act DAF met staccato ritmes en bas-arpeggio’s. Bulder bracht met zijn Nederlandstalige teksten een eigenzinnige, sensuele draai aan EBM - electronic body music - die de luisteraar in vertwijfeling achterlaat: wie is deze Stoere Jongen? De gesproken intro van het nummer is er bewust ingelaten - een idee van van Hout - refererend aan de keer toen Richter in ongenoegen bij een optreden om meer rook bleef vragen.


De Kool & Lerij, circa 1985.

De onuitgebrachte Etalagepop had de tweede cassette moeten worden van De Kool & Lerij, het synth-pop duo dat furore maakte in het Amsterdamse circuit mid jaren ‘80. Maar de band ging uit elkaar, nog voor de release, een typische ego-strijd van twee ambitieuze zangers over de zanglijnen. Immer in pak gekleed en met een naam als een advocatenkantoor aan de gracht, sloeg hun gelikte muziek vooral aan bij een yuppen publiek. Wellicht daarom ook hoef je niet goed te luisteren om een kritische noot te vinden over de consumptiemaatschappij.